Az anyagcsere folyamán keletkezett energia 30-50 százalékát az agy, a szív, az izmok és egyéb szervek működtetésére használjuk fel éber, de nyugalmi állapotban is. Ezt a folyamatot alapanyagcserének nevezzük, mely sokkal intenzívebb a férfiaknál, mint a nőknél.
(...) Testünk legnagyobb részt izmokból áll, melyek a csontokkal együtt alkotják a tiszta testtömeget. Az izmok olyan aktív, kemenceként izzó szövetek, melyekben a felszabadult kalóriák 90 százaléka ég el. A zsír viszont élettelen anyag. A testben felhalmozódott zsiradék nem égeti el a kalóriákat, melyek még nyugalmi állapotban is elhasználódnak. Maga a zsiradék alkotja a kalóriákat. Amint megértjük ezt, látni fogjuk, hogy miképp a tiszta testtömeg aránya növekszik a zsír mennyiségéhez képest, ugyanígy növekszik az anyagcsere folyamatában felhasználódott kalóriák száma is.
Ez magyarázza, miért híznak el általában a középkorú emberek. Éveink előrehaladtával hajlamosabbak vagyunk a hízásra. Ez részben annak tudható be, hogy kevesebbet mozgunk, viszont ugyanannyit eszünk, mint azelőtt, ráadásul a harmincadik életév után minden tíz évben átlagosan 3-5 százalékot veszítünk az izomszövetekből. Ezzel egyidőben lelassul az anyagcsere, hacsak nem változtatunk szokásainkon és nem törekszünk tudatosan arra, hogy növeljük az izomtömegünket és kevesebb (de sokkal táplálékdúsabb) kalóriát vegyünk magunkhoz.
A szervezet zsírtároló képessége korlátlan. Másfelől, csak korlátolt mennyiségben tárolhatunk szénhidrátokat és fehérjéket. Ha a szükségesnél többet eszünk, akkor ezek zsírként fognak elraktározódni. Hadd szemléltessem egy drasztikus példával: ha 100 kalóriával többet fogyasztunk el, mint amennyit felhasznál a szervezetünk naponta, akkor öt év alatt 50 fontos (kb. 22,5 kg) súlygyarapodással számolhatunk. Mindez észrevétlenül zajlik le, miközben a tárolt zsiradék behatol az izmokba és kitölti a sovány izomszövetek helyét. Amint az izom telítetté válik, a zsiradék szubkután módon rakódik le, vagyis a bőr alatti zsírszövetekben. Ahhoz, hogy leadjuk a zsírszövetekben felhalmozódott tartalékainkat, a zsiradékot energiaforrásként kell felélnünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy táplálékunk kalóriaszáma kevesebb legyen, mint az energianyerés céljéból elégetett kalóriáké. A nap folyamán fellépő többlet energiaszükségletet a felhalmozódott zsiradékból kell pótolnunk.

(Forrás: Jane Fonda, A karcsúság bibliája
a kép forrása: www.movieeye.com)