Zsír

A zsír a második legfontosabb energiaforrás. Mivel a zsír az energia legkoncentráltabb formája, ezt az üzemanyagot égeti el a szervezetünk a hosszú aerobic foglalkozások folyamán, melyek próbára teszik a test állóképességét. Ezen kívül a zsír szigetel, olajozza a sejteket, megvédi a bőrt és más szöveteket a kiszáradástól, és segíti a szervezetet a zsírban oldódó vitaminok felszívásában.
A zsír telített és telítetlen formában létezik. A telített zsír szobahőmérsékleten általában szilárd és állatoktól származik. A telítetlen zsír szobahőmérsékleten általában folyékony és növényi olajokban, magvakban, valamint diófélékben található meg.
A szilárd, telített zsírok koleszterint tartalmaznak. A koleszterin viaszszerű, zsírhoz hasonlító anyag, amire ugyan szükség van a jó egészségi állapot fenntartásához, de túlzott mértékű fogyasztása kapcsolatba hozható a krónikus érrendszeri és szívbetegségek kialakulásával. Ugyanakkor a telítetlen zsírok nem tartalmaznak koleszterint, ezért értékesebbek a telített zsíroknál, másfelől ezek alkotják az egyik legfontosabb zsírsav, a linolsav egyetlen forrását. Naponta egy evőkanál növényi olaj kielégíti az aznapi linolsavszükségletünket.
Fontos tudnunk azonban, hogy a telítetlen zsírok túladagolása is káros az egészségre, mivel egyesek közülük kevésbé telítetlenek, mint mások. A kókusz- és pálmaolajok például majdnem szilárdak szobahőmérsékleten.