Sav-bázis egyensúly II.

Szervezetünkbe a savak a táplálékkal kerülnek be. A húsok fogyasztásakor húgysav képződik, a kávéból és teából csersav, az édességekből ecetsav, bizonyos zsros sajtokból és a sertéshúsból elsősorban kén- és salétromsavak keletkeznek. A stressz és a félelem hatására sósav alakul ki sejtjeinkben, egy jó alapos és kimerítő edzés pedig tejsavat termel izmainkban. Ugye követni sem egyszerű? Ráadásul azért, hogy ezek ne károsítsák szöveteinket, a szervezet óriási erőfeszítéssel semlegesít. A folyamat végtermékeként jönnek létre a különféle sók - a sokat emlegetett salakanyagok - , amelyek leginkább a bél nyálkahártyáján, a kötő- és nyirokszövetekben rakódnak le. Emésztőrendszerünkben "nagyüzemben" zajlanak különféle biokémiai folyamatok, melyekben komoly szerephez jutnak az emésztőenzimek és a reklámokból már jól ismert baktériumflóra, melynek székhelye a vastagbél. Túltermelés esetén - már ami a feldolgozásra váró káros anyagokat illeti - ezek a folyamatok lelassulnak, a vastagbélben erjednek, rothadnak és a keletkező mérgező anyagcseretermékek a sérült bélnyálkahártyán át visszakerülnek keringési rendszerünkbe. Ekkor veszi kezdetét a korábban már említett - minden bajunk lesz tőle - állapot, megemelkedhet a koleszterinszint, különféle bélfertőzések támadhatnak, mint pl. a candida, amelytől csak nagyon szigorú étrend betartásával és minimum hat hónap alatt lehet biztosan megszabadulni. A bőr alatti kötőszövetekben lerakódott salakanyagokból jön létre - kortól és nemtől függetlenül - mindenki rémálma: a cellulitisz, a narancsbőr, a pattanások, a kiütések a test bármely részén, súlyosabb esetekben allergia, ekcéma. Az emészthetetlen részek elszaporodására számos betegség vezethető vissza, mint például a köszvény - melyet, mint tudjuk a rengeteg sertéshús fogyasztása miatt keletkező húgysav okoz -, súlyosabb esetben a magas vérnyomás, sőt maga az allergia is.


Ha alaposan belegondolunk, ebben az esetben a gyűlölt zsírpárnák tulajdonképpen az életünket mentik. Okos szervezetünk egyik védekező mechanizmusa a zsírsejtekre bízza, hogy a savakat eltávolítsák létfontosságú szerveinktől, mielőtt azok szétmarnák. Ugye, logikus, hogy minél több a szállításra váró áru, annál több szállítóeszközre van szükség?


A gyomorégés és a test elsavasodása között azonban nincs igazolható összefüggés. Gyomorsavtúltengésünket nagymennyiségű vörösborral - ami közismerten lúgosító hatású - kezelni biztosan kedvünkre való, de valószínűleg sem gyógyszerészünk, sem közúti járőrünk nem tapsolná meg. Aki szinte mindent kipróbált már, mégsem tud megszabadulni a súlyfeleslegétől, a fáradtságtól szinte csak vonszolni tudja magát, ha ok nélkül kedvtelen, többnyire depresszív a hangulata, ráadásul sok húst eszik köretként a húsokhoz, ha sok édességet, cukrozott üdított, magas cukortartalmú gyümölcsöket fogyaszt, kezdjen el gyanakodni, hogy talán nincs meg szervezete bázikus egyensúlya. Vigyázat, az elsavasodás következtében még csontritkulás is fenyegethet, ugyanis a savasság semlegesítésére a csontokból felszívódhat a kalcium.


A megoldás egyszerű: lúgosítsunk. Első lépés: komolyan venni, hogy naponta legalább 2 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek a mérgek kimosásához. Nem üdítő, nem agyonaromázott teák, lehetőség szerint tiszta víz, ami képes feloldani és kivinni a lerakódásokat. Második lépésben a kifejezetten savasító étkeket - mint például a hús, a rizs, a tojás, a cukrozott élelmiszerek, a finomított gabonából készült ételek, és sajnos, a legfinomabb sajtos, közöttük a parmezán, a gouda - gondolkodás nélkül kiiktatni.


Most nyáron (a cikk egy nyári újságban szerepelt...) nagyon könnyű dolgunk van, a tök kivételével szinte az összes zöldség remekül semlegesíti a savasodást, külön érdemet tulajdonítnak a krumplinak. Érik a cseresznye, a nektarin, a szeder, hamarosan itt a görögdinnye, és jön a szőlőszezon. Mangó, nektarin, papaja, endívia pedig egész évben kapható.


Hosszú munka lesz, és azzal sem kecsegtethetünk senkit, hogy fájdalommentes. Néha biztosan fizikai fájdalmat okoz majd a strandon nem megenni egy isteni fokhagymás, sajtos és tejfölös lángost, vagy nemet mondani valami tejszínhabos finomságra. Viszont garantáltan megéri, a hősökre néhány hónap múlva egy tisztább tekintet, simább, megfiatalodott arc, feszes test fog visszamosolyogni a tükörből.


(Forrás: A1 magazin)