Tápanyagok

Az elfogyasztott étel a test minden egyes sejtjére hatással van, és ezzel együtt a közérzetre is. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy a szegényes táplálkozás lehet felelős a fáradtságért, a fejfájásért, az ingerlékenységért, az emésztési zavarokért és még sok hasonló problémáért, aminek semmi köze sincs a súlyunkhoz.
Hat fontos tápanyag jut el hozzánk étel formájában: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és víz.
Mindegyikük létfontosságú, ugyanakkor hatnak egymásra. Mikor ezek az anyagok bejutnak az emésztőrendszerbe, az enzimek és más szubsztanciák a fehérjéket aminosavakká, a szénhidrátokat glükozzá, a zsírokat pedig zsírsavakká alakítják át. Ebben az új formában a főbb tápanyagok bekerülnek a véráramba.
A véráramból a zsírok közvetlenül a sejtekhez jutnak el, akárcsak a zsírban oldódó vitaminok. A többi tápanyag először a májba érkezik meg, ahol a kémiai összetételük még tovább változik és képessé válnak a sejt anyagcseréjében való részvételre. Az anyagcsere egy olyan folyamat, melynek során a megemésztett tápanyagok energiává, illetve a test szöveteinek építőanyagává alakulnak át. Az enzimek az átalakulás mindegyik szakaszában olyan katalizátorként működnek, melyek beindítanak vagy meggyorsítanak bizonyos kémiai reakciókat a testen belül. Minden lépésnél jelen kell hogy legyenek a vitaminok és ásványi anyagok, melyek az enzimek megfelelő működését biztosítják.