Vitaminok

A vitaminok olyan vegyi anyagok, melyek segítik a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat rendeltetésszerű feladatainak ellátásában. A vitaminok nem látnak el minket sem energiával, sem pedig kalóriákkal. Inkább mint az enzimek komponensei vesznek részt egyéb tápanyagok - zsírok és szénhidrátok - energiára való lebontásában az anyagcsere során. Hasonlóképpen abban is segédkeznek, hogy a fehérjék sejtépítő anyaggá alakuljanak. A vitaminok fontos szereplői a szervezetünkben végbemenő biokémiai reakcióknak. Sőt, részt vesznek olyan, az idegrendszerben és az agyban jelenlévő vegyi anyagok létrehozásában, melyk a hangulatunkat befolyásolják.
A vitaminok két fő típusa létezik: vízben oldódók és zsírban oldódók. A vízben oldódókat nem raktározza el a szervezetünk, így folyamatosan pótolnunk kell azokat megfelelő élemiszerek elfogyasztásával. Vízben oldódók a C- és a B-komplex vitaminok.
A zsírban oldódó vitaminok viszont elraktározódnak a szervezetben. Zsírban oldódók az A-, D-, E- és K-vitaminok.