A rövid téli napokon jólesik lustálkodni, a napsugarak hiányát enyhítő gyertyafényben üldögélni. A forralt bor és a finom falatok még kellemesebbé varázsolják a zord napokat. De milyen áron? A hetek múlásával sokan azt tapasztalják: a sok pihenés dacára fáradékonyabbak, kimerültek. Gyakran téli depresszióra gondolunk, pedig a rossz közérzet kiváltó oka valószínűleg inkább a szervezet sav-bázis egyensúlyának felborulása. Annak ugyanis következményei vannak, ha keveset mozgunk, és a sejtjeink megújulásához nélkülözhetetlen lúgos ételek-italok helyett túlnyomórészt savas termékeket fogyasztunk.
Az anyagcsere-folyamatok következtében savak keletkeznek, amelyekre szükségünk van az emésztéshez és az energiatermeléshez. Bajt okoz azonban, ha "túltermelés" történik, s a bőr, a vese, a belek és a máj nem képes kiválasztani és kiüríteni a szervezetből a fölösleget. A sejtek között felhalmozódó savmennyiséget a táplálékból származó bázisokkal próbálja meg semlegesíteni szervezetünk. Ez bőséges oxigénellátás, illetv megfelelő mennyiségű lúgós élelmiszerek fogyasztása nélkül nem sikerülhet.
Az elsavasodás tünete például a hajhullás, fogínygyulladás, migrén, fogékonyság a gombás fertőzések iránt, a cellutlitis kialakulása. De nem ritkán ez áll a reumatikus panaszok, csontritkulás hátterében, s akár szívinfarktust, daganatos betegséget is kiválthat a kóros elsavasodás.
Miként állítható vissza a helyes sav-bázis egyensúly?
A patikában kapható pH-teszttel a vizelet vizsgálatával ki-ki felmérheti saját állapotát: a savak normál arányú kiválasztás 6,75 és 7,25 közé eső pH-értéket ad (napközben, étkezés után egy-két órával). Az ideális állapotot a lakmuszpapír kék elszíneződése jelöli. Ha zöld árnyalat jelenik meg, elsavasodott a szervezetünk - át kell gondolnunk, miként változtathatunk ezen az állapoton.
Mi okoz elsavasodást?
1. Sok hús, virsli, cukor, zsíros sajt és az alkohol savasít.
2. Ha keveset mozgunk, a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, a tüdő sem tudja könnyen ellátni a feladatait. Az intenzív sporttevékenység során viszont verítkezéssel is sok savas anyagcsereterméktől meg tudunk szabadulni.
3. Aki nem fogyaszt sok lúgos vízet, annak a veséje csak mértékkel képes kiválasztani a szervezetet terhelő káros anyagokat.

Lúgos zöldségek: répa, uborka, kapor, petrezselyem, karalábé, gyermekláncfű, retek, spenót.
A gyümölcsök közül ajánlható: barack, mangó, füge, mazsola, citrusfélék.
Ügyeljünk a sajtok fajtáira: a sovány túró, a juh- illetve kecskesajt lúgosít - szemben a lágy sütésre-főzésre alkalmas, zsíros sajtokkal.
Sok gabonaféle semleges hatású. Bátran ehetünk hajdina, köles, tönköly alapú pékárut, kerülendők azonban a fehérlisztből és élesztővel készült termékek, valamint a fehér rizs is.
A tejtermékek közül semleges a tejföl, a vaj enyhén savasít.
A húsok nem tesznek jót a sav-bázis egyensúlynak, különösképpen a virsli, a sonka, általában a sertéshús kerülendő.
Úgy állítsuk össze étrendünket, hogy 70-30 százalék legyen a lúgos és savas élelmiszerek aránya!
(Forrás: Színes RTV 2010/5. szám)