A szénhidrátok jelentik a legfontosabb energiaforrást a szervezet számára. Könnyen emészthetőek, glükozzá alakulnak át, mely egyfajta cukor a véráramban, és ezért gyakran vércukornak is hívják. A glükoz látja el energiával az agyat, az idegrendszert és az izmokat. Úgy működik, mint egy fújtató, elősegítve ezzel egy sűrűbb anyag, a zsír hatékonyabb elégetését. Korlátolt mennyiségű glükoz tárolódik az izmokban és a májban tartalék üzemanyagként, melyet ebben az esetben glikogénnak nevezünk. A glükoztöbbletet zsírként raktározza el a szervezet.
A szénhidrátok két alakban fordulnak elő: egyszerű és összetett. Az egyszerű szénhidrátok olyan cukrok, melyek gyorsan lebomlanak glükozzá, és felszívódnak a vérben. Ezek hirtelen energialöketet adnak nekünk, amit ugyancsak hirtelen energiakiesés követ. Az összetett szénhidrátok sokkal hasznosabbak a szervezet számára. Összetételüket tekintve keményítőből és rostokból állnak, így lassabban bomlanak le glükozzá. Ez azt jelenti, hogy az egyszerű szénhidrátokkal ellentétben egyenletesebb és hosszabb ideig tartó energiaellátást biztosítanak. Ha a feldolgozás során nem vonják ki az ételből a tápanyagokat, akkor az így megmaradt összetett szénhidrátok értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, ezen felül olyam megemészthetetlen rostokat, melyek az emésztőcsatornát tisztán és épségben tartják, valamint lelassítják a glükoz felszívódását.